Actueel | Het koor | Dirigent | Pianist

U! Opera. Opera voor iedereen, voor U

Het Utrechts Operakoor (UOK) is een groot amateurkoor (momenteel zo’ n 65 vaste leden en zo’n 15 projectleden), dat zich toelegt op het uitvoeren van operarepertoire. Vaak is dat de romantische Italiaanse belcanto opera, maar ook andere opera’s en andere talen komen aan bod.

Passie en kwaliteit

Het UOK combineert passie voor opera met kwalitatief hoogstaande uitvoeringen met solisten van professioneel niveau. Het UOK is een bijzonder koor dat streeft naar bijzondere optredens. Het streven is om tweejaarlijks een volledige opera ten gehore te brengen in Muziekcentrum Vredenburg, met groot orkest en professionele solisten. Maar ook opkomende zangtalenten krijgen de gelegenheid zich in de schijnwerpers te laten zien en horen.

Voor de ‘gewone’ mens

Opera is van oudsher bedoeld om de gewone mens te vermaken. Onder het motto U! Opera wil het UOK de opera terugbrengen naar iedereen die van muziek houdt. Toegankelijk voor ‘gewone’ mensen, ontroerend en humoristisch. Waarbij mensen kunnen luisteren, maar ook meedoen. Zo is het koor ook regelmatig te zien op culturele zondagen, op het UIT-feest en bij diverse feestelijke gebeurtenissen.

Verbonden met Utrecht

Met een traditie van bijna 40 jaar uitvoeren van operawerken is het UOK een operakoor met een gevestigde reputatie in Utrecht en omgeving. Het Utrechts Operakoor voelt zich verbonden met Utrecht en draagt graag bij aan de cultuurontwikkeling in de stad en regio. Het Utrechts Operakoor is beschikbaar voor het bijdragen aan culturele evenementen en andere feestelijke gebeurtenissen.

Artistieke leiding

Vanaf september 2013 is Ardjoena Soerjadi onze dirigent. De repetities (en de kleine concerten) worden (al sinds 1983!) begeleid door Eric Noya op de vleugel. Samen vormen zij een hecht en inspirerend team, die het koor nieuwe muzikale wegen laat inslaan.

Het koor werd in 1979 opgericht en stond van1981tot de zomer van 2011 onder artistieke leiding van dirigent Johan van de Camp. Tijdens de ziekte en na het overlijden van Van de Camp nam Steven van Wieren tijdelijk de muzikale leiding over tot juli 2013. Enig historisch archief over Johan van de Camp kunt u hier vinden.

Tot nu toe werden uitgevoerd:

1981 Les Contes d'Hoffmann (Offenbach)
1982 Nabucco (Verdi)
1984 Nabucco (Verdi)+ Cavalleria Rusticana (Mascagni)
1985 Requiem (Verdi)
1988 La Traviata (Verdi)
1989 Faust ( Gounod)
1990 Orfeo ed Euridice (Von Gluck)
1991 La Traviata + Nabucco (Verdi)
1992 Giovanna d'Arco (Verdi)
1993 I Lombardi (Verdi)
1994 Requiem (Verdi)
1995 La Sonnambula (Bellini)
1996 La Traviata (Verdi)
1997 Attila (Verdi)
1998 De Parelvissers (Bizet)
1999 Grande Messe des Morts (Berlioz)
2000 Ernani (Verdi) in Amsterdam
2001 Ernani (Verdi) in Utrecht
2002 I Lombardi (Verdi)
2003 Macbeth (Verdi)
2004 Nabucco (Verdi)
2005 Requiem (Verdi)
2007 Oberto (Verdi)
2008 La Sonnambula (Bellini)
2009 Cavalleria Rusticana (Mascagni) in Utrecht en Gent
2010 Attila (Verdi) in Gent
2011 Attila (Verdi)
2013 I Lombardi (Verdi)
2015 Macbeth (Verdi)
2017 Ik ben Verdi

Daarnaast geeft het Utrechts Operakoor regelmatig belcanto-concerten waarbij onder begeleiding van de vaste pianist een gevarieerd programma wordt gebracht.

Het Utrechts Operakoor is beschikbaar voor feesten en andere gelegenheden. Neem daarvoor contact op met het bestuur.